top of page

Werk & Activiteiten begeleiding

 

AUTI & EFT COACHING

Contact:  Eric Macaré
06-28718474
 

"I give myself permission to let go."

De Emotional Freedom Techniques.

 

Ik ben Eric Macaré (52 jaar), gediplomeerd EFT-Master en ervaringsdeskundige. In mijn Auti EFT Coaching help ik mensen van jong tot oud met het oplossen van tal van problemen en klachten. Dit doe ik vanuit mijn hart, omdat ik uit eigen ervaring weet hoe het is om met problemen, klachten en beperkingen te leven. Veel van de dingen waar iemand mee kan komen, daar kan ik me goed iets bij voorstellen. Daarnaast kan ik me goed inleven, meevoelen en me in de ander verplaatsen. Ik vind het prachtig om te zien hoe verbaasd iemand kan reageren als hij of zij merkt wat EFT doet.

Hoe werkt EFT:

EFT, TAT en andere methodes uit de zogenoemde energie-psychologie benaderen de gevoelsmatige kant van een klacht en dat heeft een goede reden:

4 keer meer verbindingen van gevoel naar ratio dan andersom.

In je brein gaan er 4 keer méér verbindingen van je limbische systeem (emoties) naar de neo-cortex (rationeel denken) dan andersom.
Het effect van het gevoel op het denken is dus groter dan het effect van het denken op het gevoel! Denk bijvoorbeeld aan iemand met een spinnenfobie: als je onverwacht met een spin wordt geconfronteerd is de paniek zo groot, dat je die niet kunt wegredeneren.

 

 

Iedere klacht heeft een gevoelsmatige kant.
Kun je die emoties ontladen of transformeren, dan volgt de verandering in gedachten en gedrag eigenlijk vanzelf; sneller en effectiever dan wanneer je de klacht via de rationele kant benadert wat bijvoorbeeld cognitieve gedragstraining doet, vanuit het idee dat als je anders gaat denken, je je ook anders gaat voelen.

Door de gevoelsmatige kant te benaderen, en juist niet het denken of het gedrag, is een EFTtraject vele malen korter dan traditionele gedrags- of praattherapieën.

 

!

Dit is hoe EFT werkt:

Het oudste deel van je hersenen is het limbische systeem. Dit gebied zorgt voor primaire reacties. Onderdeel van het limbische systeem is de amygdala, waar bijv. gevoelens van angst en agressie worden geproduceerd en opgeslagen door middel van de neurotransmitter glutamaat. Dit is wat zorgt voor de vechten/vluchten/bevriezen-reactie wanneer we overweldigd worden door angst. Dit zorgt er ook voor dat we op dat moment niet meer helder kunnen denken.

De amygdala staat via de nervus vagus in verbinding met een groot aantal zenuwknopen in ons lichaam: buik- en maagstreek, hart en keel. Wanneer de amygdala getriggerd wordt (reageert op een prikkel door een gevoel van angst te produceren), geeft het de zenuwknopen het signaal om de welbekende sensaties op te roepen als vlinders in je buik, een brok in je keel, een zwaar hart hebben. De zenuwknopen geven vervolgens het signaal aan de hersenen om deze informatie op te slaan. Dit betekent dat wanneer je de volgende keer aan de situatie denkt die deze gevoelens heeft veroorzaakt, je hersenen je zenuwstelsel het signaal geven deze gevoelens opnieuw te produceren: het herbeleven van de emoties.

En zo ontstaat een lus:

  Wil je ervaren of EFT jou ook die vrijheid geeft? 

      Neem contact met mij op voor een vrijblijvend                

               kennismakingsgesprek!

Your details were sent successfully!

 

- je limbische systeem reageert op een gebeurtenis   met een gevoel (bijvoorbeeld angst);

– je ervaart die emoties via de zenuwknopen;

– de zenuwknopen geven het signaal aan de              hersenen om de ervaring op te slaan;

– wanneer je “getriggerd” wordt door een                

   soortgelijke input, reageert je limbische          

   systeem daarop met een gevoel…;

– die je ervaart via je zenuwknopen…;

– die je hersenen het signaal geven om dit

   reactiepatroon op te slaan…;

– zodat je deze emoties wéér ervaart zodra je

   getriggerd wordt…;

– enzovoort.

 

Dit is wat het moeilijk maakt om je anders te gaan voelen via rationeel denken: de emoties worden niet aangestuurd via de neo-cortex, maar via het limbische systeem.

EFT, het kloppen op een aantal punten op je gezicht en romp, oefent direct invloed uit op de aanmaak van verschillende neurotransmitters. De aanmaak van glutamaat, de neurotransmitter die angstgevoelens produceert en vervolgens weer opslaat “voor de volgende keer”, wordt onderbroken. Er wordt GABA (gamma-aminoboterzuur) en serotonine aangemaakt, neurotransmitters die stress verminderen en een gevoel van rust bevorderen – door de glutamaat te belemmeren de ervaring opnieuw op te slaan in de amygdala. Oftewel … EFT onderbreekt de lus. Doordat EFT direct invloed uitoefent op de neurotransmitters, de stoffen die je stemming bepalen, kan het coachingsproces, wat normaal gesproken maanden of zelfs jaren kan duren, verkorten tot uren of zelfs minuten!

 

Gevolg: je wordt emotioneel weerbaarder en sterker, je wordt niet meer in beslag genomen door je emoties, je kunt helderder Rationeel denken.

 

 

bottom of page