top of page

"Gedachten zijn geen feiten."

Werk & Activiteiten begeleiding

 

AUTI & EFT COACHING

Contact:  Eric Macaré
06-28718474
 

Rationeel Emotieve Training (RET)

 

In mijn Auti Coaching komen met regelmaat kinderen en volwassenen met een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen. Hoe kunnen deze kinderen en volwassenen geholpen worden? Een belangrijk middel is de kracht van de helpende gedachte!

 

Kinderen en mensen die weinig zelfvertrouwen hebben vaak niet-helpende gedachten. Deze gedachten maken je meestal nog somberder en geven een niet prettig gevoel. Vaak ben je je niet eens bewust dat je zo denkt, het gaat heel snel en automatisch. Als je bewust wordt van je eigen gedachtes, kan je ze ook omvormen van negatieve naar positieve gedachtes. Over dit onderwerp zijn verschillende theorieën ontwikkeld, zoals:

 

5g's

De 5 g's staan voor Gebeurtenis, Gedachte, Gevoel, Gedrag en Gevolg. Er gebeurt iets, je hebt daar een gedachte over, dit bepaalt hoe je je voelt en hoe je je gaat gedragen.

Een voorbeeld: een kind komt op het schoolplein en ziet een groepje kinderen naar hem kijken. Heb je een negatieve gedachte, dan denk je: zie je wel, iedereen kijkt naar mij omdat ik een stomme jas heb. Als je dit denkt, is je gevoel verdrietig en gedraag je je stil en ingetogen.

Heb je een positieve gedachte, dan denk je: oh, ze zien dat ik mijn nieuwe jas aan heb, ik ga hem zo showen. Als je dit denkt, is je gevoel vrolijk en blij en gedraag je je vol zelfvertrouwen en sterk.

 

RET

RET werkt met de ABC theorie.

 

Zoals in het schema te zien is werkt dit hetzelfde als de 5 g’s. Nu is A de gebeurtenis, B is de gedachte die je daar over hebt, C is het gevoel en het gedrag en D is het gevolg wat je laat zien.

 

Affirmatie

Affirmaties zijn teksten die je in gedachten of hardop uitspreekt en die je gedachten beïnvloeden en versterken. Meestal worden affirmaties op een negatieve manier gebruikt. (“Dit lukt me nooit!”) Door ze bewust en op een positieve manier te gebruiken en regelmatig te herhalen, kun je je gedachten over jezelf veranderen. Een positieve affirmatie kan zijn: ik ben goed zoals ik ben. 

 

Dit zijn mooi ontwikkelde theorieën. De belangrijkste vraag blijft hoe kom je nou van een niet helpende gedachte naar een helpende gedachte? 

 

Er zijn drie standaard stappen om je hierbij te helpen:

  • Luister goed naar je eigen gedachten. Zijn deze gedachten echt helemaal waar? Kloppen ze? Is het echt "altijd" of "nooit"?

  • Luister goed naar je eigen gedachten. Zijn je gedachten helpend of niet-helpend?

  • Zet de niet-helpende gedachten om in een helpende gedachten.

 

Door samen veel te oefenen tijdens de Auti EFT Coaching en bewust te worden van wat je denkt, wordt het steeds makkelijker om helpende gedachten te denken. Het leven wordt een stuk positiever en je zult zien dat je kind meer zelfvertrouwen krijgt bij helpende gedachten. Dat is de kracht van de helpende gedachte!

Casus
Ik werk de 5 g's uit aan de hand van een voorbeeld:

 

  • G1: Een man van 52 jaar verliest na 17 jaar door de recessie zijn job als conciërge.

  • G2: 'Ik ben een waardeloos persoon'; 'Ik vind nu vast geen baan meer'; 'Ik kan nooit rondkomen van een uitkering'; 'Ze moeten altijd mij hebben'; 'Het is vreselijk dat ik geen baan meer heb'; 'Ik ben altijd de pineut'.

  • G3: Depressief, het gevoel nergens voor te deugen, waardeloos te zijn.

  • G4: Lethargisch, lang op bed blijven liggen, lusteloos, laat sociale contacten versloffen.

  • G5: Zoekt niet naar ander werk; sociale contacten verwateren; verwaarlozing van zijn omgeving.

 

Denkpatronen zijn veranderbaar.

We hebben gezien dat er een evidente relatie is tussen gevoelens en gedachten en dat we door het veranderen van onze opvattingen en de manier waarop we gebeurtenissen interpreteren, onze gevoelens kunnen veranderen. Mensen zijn in staat om hun cognities en denkpatronen te veranderen. Mensen kunnen cognitieve vaardigheden aanleren om problemen op te lossen en ongewenste negatieve gevoelens te voorkomen of te bestrijden.

 

Door Auti EFT Coaching op een methodische wijze irrationele gedachten op te sporen en aan te pakken, kan blijvende verandering bereikt worden. Op den duur zullen de rationele gedachten die daarvoor in de plaats gesteld worden een ingeslepen gedachtenpatroon worden.

Realitisch denken is aan te leren!

 

Maar wat te doen: als stress, spanning en negatieve emoties zoals angst, boosheid en verdriet de lichamelijke sensaties die niet tussen je oren, maar in je lijf zitten?

 

Onprettige sensaties in de vorm van spanning, druk of angst die zich niets aantrekken van wat je denkt en vindt. Daarom moeten we buiten realitisch denken ook iets met ons lijf doen om ons emotionele brein te kalmeren.

 

Ook al weet je heel goed wat er aan de hand is, toch heb je meestal nog een release nodig om de stress uit je lijf, uit je cellen te halen.


Van alle methoden die ik tegenkwam en uitprobeerde, vind ik Emotional Freedom Techniques (EFT) tot op heden één van de krachtigste en snelst werkende. Hoe werkt EFT?

bottom of page