top of page

Nervus Vagus Oefeningen om je Brein te Herprogrammeren en Angst te Verminderen

Wat veroorzaakt angst
Voordat we ons verdiepen in de oefeningen, is het essentieel om te begrijpen wat angst is en wat het veroorzaakt. In tegenstelling tot wat velen geloven, wordt angst niet alleen bepaald door onze gedachten. Het is een emotie, en emoties zijn subjectieve interpretaties van sensorische gegevens die naar de hersenen worden gestuurd vanuit ons lichaam. 

Hoewel gedachten emoties indirect kunnen beïnvloeden, zijn ze niet de directe oorzaak van angst. Emoties worden veroorzaakt door veranderingen in de interne toestand van ons lichaam, die vervolgens de sensorische gegevens naar de hersenen veranderen, wat op zijn beurt onze emotionele toestand beïnvloedt. Er zijn echter biologische factoren in ons lichaam die niet reageren op therapieën gebaseerd op gedachten.

Dit is waarom angst vaak blijft bestaan, zelfs nadat je mindfulness training, bevestigingen of andere op gedachten gebaseerde zelfhulppraktijken hebt geprobeerd. Maar maak je geen zorgen, er zijn manieren om hiermee om te gaan.

Hieronder vind je de basis oefening video met daaronder een video met drie oefeningen om de Nervus Vagus te activeren en je brein te herbedraden voor vermindering van angst.

  Basis Oefening: Reset je Nervus Vagus

Deze video gaat over het resetten van de nervus vagus als een effectieve manier om stress, spanning en pijn te verminderen die voortkomt uit opgeslagen trauma in het lichaam. De video begint met het uitleggen dat trauma niet zozeer gaat over wat er met je is gebeurd, maar meer over hoe je zenuwstelsel de ervaring heeft verwerkt en opgeslagen. Het resetten van het zenuwstelsel wordt beschouwd als de snelste en meest effectieve manier om stress en angst te verlichten die de oorzaak vormen van chronische gezondheidsproblemen.

Verminder Angst met Deze 3 Effectieve Nervus Vagus Oefeningen


Onderstaande video demonstreert vervolgens drie oefeningen voor de nervus vagus, die kunnen helpen om het brein te herbedraden en angstsymptomen te verlichten. Deze oefeningen richten zich op de mobiliteit van de nek en ribbenkast, evenals een oefening om spanning in de nekspieren te verminderen. Door lichaamsgerichte technieken te gebruiken om stress te ontladen en signalen van veiligheid naar de hersenen te sturen, kunnen mensen beter hun autonome zenuwstelsel reguleren en angst verminderen.

Oefening 1: Nek Mobiliteit
Ga in een comfortabele positie zitten, op de grond of op een stoel als dat beter voor je is. Breng je rechterhand naar de bovenkant van je hoofd en kantel je rechteroor naar je rechterschouder, alsof je zijwaarts gebogen bent naar rechts. Beweeg nu alleen je ogen omhoog en naar links, naar de linkerkant van je gezichtsveld. Houd dit 30 seconden vast terwijl je je hoofd in dezelfde positie houdt. Ontspan en herhaal dan aan de andere kant door je linkerhand naar de bovenkant van je hoofd te brengen, je linkeroor naar je linkerschouder te kantelen en je ogen omhoog en naar rechts te bewegen. Ook hier houd je dit 30 seconden vast. Deze oefening helpt bij het doorbreken van gewoontepatronen van spanning en helpt je om in een kalmer en meer aanwezige staat te komen.

Oefening 2: Mobiliteit Ribbenkast
Ga weer in een comfortabele positie zitten. Plaats je rechterhand op de bovenkant van je hoofd en je linkerhand aan de linkerkant van je ribbenkast. Buig je hoofd naar rechts, maar maak de buiging iets dieper door je ribbenkast naar links te trekken met je linkerhand. Je voelt de ribben sluiten onder je hand terwijl je wervelkolom in een C-vorm buigt. Beweeg vervolgens je ogen omhoog en naar rechts, en houd deze houding 30 seconden vast. Herhaal de oefening aan de andere kant door je linkerhand op de bovenkant van je hoofd te plaatsen, je hoofd naar links te buigen, en je rechterhand aan de rechterkant van je ribbenkast te plaatsen om dezelfde beweging te maken. Deze oefening helpt om spanning in de nekspieren te verminderen en kan nuttig zijn bij migraine of spanningshoofdpijn.

Oefening 3: SCM Rekoefening
Voor deze oefening ga je op je buik liggen op een comfortabele ondergrond, zoals een yogamat of een zachte vloerbedekking. Plaats je ellebogen onder je schouders en leg je handen plat op de vloer. Draai je hoofd naar rechts en til je hoofd op, waarbij je de spieren aan de zijkant van je nek gebruikt. Houd je schouders ondersteund door je ellebogen. Houd deze positie 30 seconden vast. Ontspan en herhaal de oefening aan de andere kant door je hoofd naar links te draaien en op te tillen. Deze oefening helpt om de SCM-spier (sternocleidomastoideus) te ontspannen, wat veel spanning kan veroorzaken bij mensen die last hebben van migraine of spanningshoofdpijn.

Conclusie
Met behulp van deze Nervus Vagus oefeningen kun je je brein Herprogrammeren en verlichting vinden van angst. Onthoud dat minder soms meer is, dus luister altijd naar je lichaam en neem de tijd die je nodig hebt bij het uitvoeren van deze oefeningen. Als je merkt dat deze oefeningen je helpen, laat het me weten in de reacties hieronder.

Door regelmatig gebruik te maken van deze Vagus-zenuw oefeningen, creëer je de mogelijkheid om je brein te Herprogrammeren en een kalmer, angstvrij leven te leiden.

​                                                                                                                           

                                              TERUG  

bottom of page