top of page
Forest Trees

 Polyvagaal theorie

( E-boek, Audiobook, MP3 , Mp4)

Polyvagaal theorie is een theorie van Dr. Stephen Porges. Deze is gebaseerd op het autonome zenuwstelsel die op directe wijze kan worden geïntegreerd in verschillende vormen therapie. Het is een complexe theorie die niet in één keer uit te leggen valt.

Het doel is om cliënten reacties opnieuw vorm te leren geven, het bouwt het vermogen om emoties te reguleren, en het creëert automatische reacties van veiligheid en verbinden.

Nervus vagus

De belangrijkste zenuw in deze theorie is de nervus vagus. De nervus vagus of zwevende zenuw, is de tiende hersenzenuw. Deze zenuw heeft invloed op verschillende functies en automatische reacties in het lichaam. Van alle hersenzenuwen is de nervus vagus het meest complex. De zenuw beïnvloedt functies die te maken hebben met hart, longen, slokdarm, pancreas, maag en darmwerking, de circulatie en bepaalde emotionele reacties.

Stimulatie van de Nervus Vagus, kan vermindering van stress, ontsteking, angst en chronische ziekte bewerkstelligen. Reacties tussen brein en het zenuwsysteem kunnen positief worden beïnvloed door massage, meditatie, yoga die zijn gericht op specifieke zenuw -groepen.

wat-is-polyvagaal-therapie-2558x1100_edi

Voor wie?

De mensen die baat hebben bij therapieën die Polyvagaal theorie toepassen zijn: onder andere mensen met

  • Trauma

  • Angst

  • Depressie

  • Autisme.

bottom of page