top of page

Aandacht voor ademhaling

Hoe we ademen is van invloed op onze fysieke, emotionele en mentale staat. Door bewust, kalm en regelmatig te ademen kunnen we meer ontspannen. De adem helpt om het zelfhelende vermogen van het lichaam zijn gang te laten gaan en de manier van ademen helpt om het zenuwstelsel in balans te brengen. TRE en aandacht voor de adem zijn dus nauwsluitend met elkaar verbonden.
Onze manier van ademen is gelinkt aan de staat waarin ons lichaam en ons denken zich bevindt. Zijn we gespannen dan gaan we bijna automatisch sneller, hoger (vaak ook via de mond) ademen. We bereiden ons, vaak onbewust, voor op actie (vluchten, vechten). Verbinden we ons bewust met onze ademhaling en vertragen we met name de uitademing, dan zal dat ons zenuwstelsel helpen om weer te kunnen ontspannen.
Als we ons gespannen of angstig voelen, dan ademen we oppervlakkiger dan we vaak al doen. De adem is dan vaak hoog in de borst; kort (en soms via onze mond). Omdat de hartslag de ademhaling volgt, gaat deze mee omhoog. Het lichaam maakt zich als het ware klaar voor actie (vluchten/vechten). Door de hoge hartslag, raken we nog meer gespannen, waardoor we weer sneller gaan ademen. Een vicieuze cirkel.
Gaan we vervolgens weer kalm en regelmatig via onze neus ademen, dan kalmeren we bijna direct ons zenuwstelsel. De hersenen krijgen daardoor het signaal dat het veilig is en het lichaam kan ontspannen. We hebben altijd en overal toegang tot onze eigen adem. De adem is de meest veilige, toegankelijke en eenvoudige zelfhulptool die er is!

Apply Today

This is a Paragraph. Click on "Edit Text" or double click on the text box to start editing the content.

123-456-7890

bottom of page