top of page

Wie denkt dat de baarmoeder een paradijs voor baby’s is, zit er flink naast volgens de makers van de

Wie denkt dat de baarmoeder een paradijs voor baby’s is, zit er flink naast volgens de makers van de documentaire

‘In Utero’

Baby’s marineren als het ware in de emoties van hun moeder en voelen dus niet alleen fijne dingen, maar ook zorgen, angsten, frustraties etc. De baarmoeder is hun eerste omgeving op aarde en die omgeving blijkt zeer bepalend te zijn voor de rest van hun leven.


Natuurlijk vertel ik hiermee niet zoveel nieuws. We weten allemaal dat gezond eten en ontspannen leven positief bijdragen aan de ontwikkeling van de baby. Moeders wordt aangemoedigd om goed voor zichzelf te zorgen gedurende de zwangerschap om zo de kans op een goede ontwikkeling en geboorte van een gezonde baby te vergroten.

Het grotere plaatje

De documentaire laat echter een veel groter beeld zien. Ook de emotionele stabiliteit en de geestelijke gezondheid van mensen(kinderen) wordt mede bepaald door de negen maanden die in de baarmoeder worden doorgebracht. Als je dat echt tot je door laat dringen, dan is de manier waarop wij leven en omgaan met zwangerschap misschien niet de meest optimale manier.


STRESS

De meeste vrouwen hebben een druk leven en een volle agenda. Zij ervaren regelmatig stress vanwege alle dingen die moeten of die er (volgens hen) van ze worden verwacht. Als zij zwanger zijn, dan verwacht de maatschappij dat zij blijven doen wat ze al deden. En vrouwen verwachten dat over het algemeen ook van zichzelf. Zelfs als ze iedere dag misselijk opstaan en zich enorm vermoeid voelen dan gaan ze gewoon door in de hoop dat deze fase snel voorbij is.

Verplaatsen we ons dan even in de baby die ligt te marineren in de emoties van de moeder, dan kunnen we ons voorstellen dat de baby het niet zo fijn heeft. Maar hoor je daar wel eens iemand over?


Ervaringen in de baarmoeder

Uit de documentaire blijkt dat alle ervaringen die we opdoen als foetus bepalend zijn voor hoe we later leven, reageren en welke keuzes we maken. Alle negatieve ervaringen verkleinen onze mogelijkheden in de rest van ons leven en veroorzaken allerlei soorten probleemgedrag. Die ‘beperkingen’ en het probleemgedrag blijken we generatie na generatie door te geven. Tot er een omgeving is die zo veilig is dat dit kan worden losgelaten.Toen ik daar wat langer bij stilstond en het echt liet doordringen besefte ik dat je dus niet alleen het leven van één mens positief kunt beïnvloeden gedurende de zwangerschap, maar het leven van generaties mensen.


Wij zijn het probleem