top of page

Transactionele analyse en Hypnotherapie (Inner Child Therapie)

Inner Child Therapie is een therapeutische visie van waaruit op respectvolle en veilige wijze gewerkt wordt met (traumatische) ervaringen uit de kindertijd, van baby tot puber/adolescent.


Inner Child Therapie richt zich op existentiële vraagstukken: verlies van een geliefde, niet meer weten hoe verder te gaan na een scheiding, spanningen en conflicten in werksituaties, burn-out, conflicten met een partner of kind, geplaagd worden door flashback van vroegere trauma’s, je eenzaam voelen, neerslachtigheid of steeds maar weer vallen op de verkeerde man of vrouw.


Innerlijke dialoog

Bij deze therapie werken we met het Innerlijke Kind. Wat houdt dat in? De term “Innerlijke Kind” definiëren we als een innerlijke zijnstoestand waarin “gedragingen, gedachten en gevoelens uit de kindertijd worden herhaald”.


transactionele analyse

Een van de eerste therapeuten die op deze wijze naar het functioneren van mensen keek was Eric Berne. Hij onderscheidde drie belangrijke innerlijke zijnstoestanden, namelijk Kind, Volwassene en Ouder. Deze innerlijke zijnstoestanden (dus niet een “echt” kind, een “echte” volwassene of “echte” ouder) staan in een dynamische verhouding tot elkaar.


Berne noemde zijn benadering “transactionele analyse”. Je kunt deze zijnstoestanden beschouwen als de verschillende posities van waaruit we voortdurend onze innerlijke dialogen voeren en op de buitenwereld reageren. Net zoals we onze ervaringen als kind verinnerlijkt hebben is dat het geval met onze ervaringen met ouders of volwassenen met ouderlijk gezag.


De innerlijke zijnstoestand van Ouder wordt daarom gedefinieerd als “gedragingen, gedachten en gevoelens overgenomen van ouders of ouderfiguren”.


Tot slot is er de zijnstoestand van de Volwassene, gedefinieerd als “gedragingen, gedachten en gevoelens die een directe response zijn in het hier-en-nu”.


Deze zijnstoestand stelt ons in staat afstand te nemen, de situatie te evalueren, nuchter te handelen en daarvoor de verantwoordelijkheid te dragen.


Hoe werkt dit uit in therapie?


In therapiesessies werken we niet alleen met onze kennis en expertise uit de Transactionele Analyse, maar ook die uit andere bronnen, zoals regressie – en hypnotherapie. Uit de Transactionele Analyse nemen we de innerlijke dialoog tussen persoonlijkheidsdelen over.


Dit kan heel verhelderend werken en ons helpen onze weg te vinden uit een problematische situatie.

Voor ons wordt Transactionele Analyse vaak gecombineerd met interventies uit de sfeer van regressietherapie.


Als een persoon in Kind gaat bevindt zij/hij zich vaak in een regressieve toestand. Dat beschouwen wij als een natuurlijke trance. We begeleiden een dergelijke natuurlijke trance met procedures die we ontlenen aan onze ervaring op het gebied van hypno- of regressietherapie


Deze regels zijn in het kort verwoord en ik snap dat je veel vragen hierover kunt hebben maar neem dan gerust contact met mij op en ik help je graag verder


8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page