top of page

Het bewustzijn versus het onderbewustzijn
Bent u een goede of slechte chauffeur? Voordat u deze vraag beantwoordt, moet u zich realiseren dat er twee aparte ‘geesten’ zijn die samen de centrale stem vormen. De (zelf)bewuste geest is het denkende ‘ik’, de creatieve geest die vrij kan kiezen. Zijn ondersteunende partner is het onderbewustzijn, een soort supercomputer met een database vol voorgeprogrammeerd gedrag. Sommige ‘programma’s’ zijn bepaald door onze genen, instinct bijvoorbeeld. Het grootse gedeelte van onze onderbewuste programmering is echter ontstaan tijdens de leermomenten in onze opvoeding.


Het onderbewustzijn kan niet rationeel denken, het is een stimulans – respons apparaat. Wanneer er vanuit de omgeving een stimulans binnenkomt, reageert het lichaam vanuit het onderbewustzijn reflexmatig, vanuit een vroeger opgeslagen gedragslijn … er komt geen denken aan te pas. Het onderbewustzijn is de automatische piloot dat kan navigeren zonder dat de piloot, het bewustzijn, oplet. Wanneer de automatische piloot aan het stuur is, het gedrag bepaalt, kan de bewuste geest dromen over de toekomst of mijmeren over het verleden.


Het systeem van een tweevoudige geest staat of valt bij de kwaliteit van de voorgeprogrammeerde reflexen in het onderbewustzijn. De persoon die u auto heeft leren rijden vormt uw rijvaardigheid. Wanneer u bijvoorbeeld auto heeft leren rijden met een voet op het rempedaal, en de andere voet op het gaspedaal, dan zal elk voertuig dat u bestuurd voortijdig met motor en remproblemen te maken krijgen. Zo zal, wanneer ons onderbewustzijn is geprogrammeerd met ongepaste gedragsreacties, men te maken krijgen met een leven vol ‘crash’ momenten en tegenslagen. Cardiovasculaire ziekten, doodsoorzaak nummer één, zijn direct toe te schrijven aan gedragsprogramma’s die het lichaam niet juist laten reageren op stress.Zelfsaboterende programma's uit onze jeugd

We denken vaak dat we goede chauffeurs zijn, terwijl we in ons onderbewustzijn zelfsaboterende programma’s uitvoeren die onze goedbedoelde inspanningen ondermijnen. Meestal zijn wij ons niet bewust dat wij fundamentele geloofsovertuigingen hebben over het leven. De prenatale en neonatale hersenen produceren de eerste 6 jaar van ons leven vooral delta en thetagolven. Dit zijn zeer lage frequenties, te vergelijken met de hersengolven tijdens hypnose. Wanneer een kind in ‘hypnotische’ staat is, hoeft het niet door de ouders gecoacht te worden om zich gedragsreacties eigen te maken. Een kind observeert en kopieert de ouders, zusters en broers, vriendjes en leraren. Heeft u in uw vroege jeugdjaren goede gedragsvoorbeelden gehad om na te volgen?
Gedurende de eerste zes jaren van ons leven wordt een repertoire van gedragsregels als een blauwdruk in onszelf opgeslagen. Daarbij ‘download’ iedereen onderbewuste geloofsovertuigingen over zichzelf. Wanneer een vader of moeder tegen een kind zegt dat het dom is, zal dit ook als ‘feit’ opgeslagen worden in het onderbewustzijn van het kind. De optelsom van verkregen geloofsovertuigingen creëert de ‘innerlijke centrale stem’, die het lot van de cellen in het lichaam beheerst. Terwijl het bewustzijn zich zelf een hele Piet kan vinden, kan het onderbewuste de oorzaak zijn van zelfdestructief gedrag.


Het verraderlijke aan het automatische pilootsysteem is, dat onderbewuste gedragsreacties geprogrammeerd zijn om zonder controle van het bewuste zelf uitgevoerd te worden. Veel van ons gedrag vindt automatisch plaats, zonder dat we er bij stilstaan. Je bewuste geest laat je denken dat je een goede chauffeur bent, terwijl je onderbewuste meestal achter het stuur zit en je misschien van de weg af stuurt.


Er wordt ons voorgehouden dat we als we onze wilskracht gebruiken negatieve automatismen kunnen overwinnen. Kracht is hier het belangrijkste woord, om dit echt te kunnen moeten wij voortdurend en krachtig ons eigen gedrag bezien. Op het moment dat je even niet meer oplet verval je in de voorgeprogrammeerde automatismen.Het her-programmeren van zelfsaboterende programma'sHet onderbewustzijn is als een cassetterecorder die een tape afdraait. Er is geen observerend bewustzijn dat de tapes van te voren bekijkt en ze beoordeeld op goed of slecht. Er wordt gewoon opgenomen. Het onderbewustzijn speelt ze vervolgens af. Stimuli van buitenaf hebben voorgeprogrammeerde gedragingen tot gevolg.


Volgens wetenschappers gebruikt de gemiddelde mens 5% van de dag zijn bewuste geest. De rest van de dag wordt dus geleefd volgens automatismen uit het onderbewustzijn. Het kost veel wilskracht en moeite om niet in onderbewust gedrag te vervallen. Positief denken zal alleen resultaat hebben wanneer ook het onderbewustzijn de intentie steunt.


De volgende analogie kan duidelijk maken waarom herprogrammering niet automatisch start na bewustwording: Ik geef je een cassette die u afspeelt in de cassettespeler. Terwijl de tape draait bevalt de inhoud je niet. Je kunt gaan roepen tegen de cassettespeler. Steeds harder zelfs. Je kunt boos en agressief worden. Maar alleen tegen een cassetterecorder praten helpt niet. Om de tape te veranderen en een nieuw programma te kunnen opnemen moet je de opnameknop indrukken.


Nieuwe inzichten hebben geleidt tot een methode die de herprogrammering van de beperkende geloofssystemen uit ons onderbewuste mogelijk maakt. Door middel van deze methode, Hypnose , kan een leven van zelfsaboterend gedrag omgevormd worden tot een leven vol liefde, gezondheid en voorspoed.Meer informatie over het her-programmeren van het onderbewustzijn door middel van hypnose neem dan contact met me op

14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page