top of page

Het bewustzijn versus het onderbewustzijn
Bent u een goede of slechte chauffeur? Voordat u deze vraag beantwoordt, moet u zich realiseren dat er twee aparte ‘geesten’ zijn die samen de centrale stem vormen. De (zelf)bewuste geest is het denkende ‘ik’, de creatieve geest die vrij kan kiezen. Zijn ondersteunende partner is het onderbewustzijn, een soort supercomputer met een database vol voorgeprogrammeerd gedrag. Sommige ‘programma’s’ zijn bepaald door onze genen, instinct bijvoorbeeld. Het grootse gedeelte van onze onderbewuste programmering is echter ontstaan tijdens de leermomenten in onze opvoeding.


Het onderbewustzijn kan niet rationeel denken, het is een stimulans – respons apparaat. Wanneer er vanuit de omgeving een stimulans binnenkomt, reageert het lichaam vanuit het onderbewustzijn reflexmatig, vanuit een vroeger opgeslagen gedragslijn … er komt geen denken aan te pas. Het onderbewustzijn is de automatische piloot dat kan navigeren zonder dat de piloot, het bewustzijn, oplet. Wanneer de automatische piloot aan het stuur is, het gedrag bepaalt, kan de bewuste geest dromen over de toekomst of mijmeren over het verleden.


Het systeem van een tweevoudige geest staat of valt bij de kwaliteit van de voorgeprogrammeerde reflexen in het onderbewustzijn. De persoon die u auto heeft leren rijden vormt uw rijvaardigheid. Wanneer u bijvoorbeeld auto heeft leren rijden met een voet op het rempedaal, en de andere voet op het gaspedaal, dan zal elk voertuig dat u bestuurd voortijdig met motor en remproblemen te maken krijgen. Zo zal, wanneer ons onderbewustzijn is geprogrammeerd met ongepaste gedragsreacties, men te maken krijgen met een leven vol ‘crash’ momenten en tegenslagen. Cardiovasculaire ziekten, doodsoorzaak nummer één, zijn direct toe te schrijven aan gedragsprogramma’s die het lichaam niet juist laten reageren op stress.Zelfsaboterende programma's uit onze jeugd

We denken vaak dat we goede chauffeurs zijn, terwijl we in ons onderbewustzijn zelfsaboterende programma’s uitvoeren die onze goedbedoelde inspanningen ondermijnen. Meestal zijn wij ons niet bewust dat wij fundamentele geloofsovertuigingen hebben over het leven. De prenatale en neonatale hersenen produceren de eerste 6 jaar van ons leven vooral delta en thetagolven. Dit zijn zeer lage frequenties, te vergelijken met de hersengolven tijdens hypnose. Wanneer een kind in ‘hypnotische’ staat is, hoeft het niet door de ouders gecoacht te worden om zich gedragsreacties eigen te maken. Een kind observeert en kopieert de ouders, zusters en broers, vriendjes en leraren. Heeft u in uw vroege jeugdjaren goede gedragsvoorbeelden gehad om na te volgen?
Gedurende de eerste zes jaren van ons leven wordt een repertoire van gedragsregels als een blauwdruk in onszelf opgeslagen. Daarbij ‘download’ iedereen onderbewuste geloofsovertuigingen over zichzelf. Wanneer een vader of moeder tegen een kind zegt dat het dom is, zal dit ook als ‘feit’ opgeslagen worden in het onderbewustzijn van het kind. De optelsom van verkregen geloofsovertuigingen creëert de ‘innerlijke centrale stem’, die het lot van de cellen in het lichaam beheerst. Terwijl het bewustzijn zich zelf een hele Piet kan vinden, kan het onderbewuste de oorzaak zijn van zelfdestructief gedrag.


Het verraderlijke aan het automatische pilootsysteem is, dat onderbewuste gedragsreacties geprogrammeerd zijn om zonder controle van het bewuste zelf uitgevoerd te worden. Veel van ons gedrag vindt automatisch plaats, zonder dat we er bij stilstaan. Je bewuste geest laat je denken dat je een goede chauffeur bent, terwijl je onderbewuste meestal achter het stuur zit en je misschien van de weg af stuurt.


E