top of page

De invloed van (onder) bewustzijn op cel niveau

Bijgewerkt op: 21 sep. 2018

Tot voor kort werd gedacht dat genen zichzelf konden aan- en uitzetten. Daarmee bepaalden zij de staat van onze biologische gesteldheid. Hoewel in de huidige biologie genen nog steeds als erg belangrijk gezien worden, is in de wetenschap van de cel ruimte ontstaan voor een nieuwe zienswijze: onze omgeving, of liever gezegd, onze interpretatie van de omgeving, is direct verantwoordelijk voor de controle over onze genen. De omgeving bepaalt de genenactiviteit via het proces dat ‘epi-genetische controle’ genoemd word.Vanuit dit perspectief speelt de menselijke geest een belangrijke rol en is het menselijke lichaam meer dan een machine. Deze doorbraak in de biologie is van fundamenteel belang bij het genezen van ziekten. Wanneer wij onze perceptie van de omgeving veranderen of ons geloofssysteem

wijzigen, dan sturen wij andere boodschappen naar onze cellen. Dit kan de verklaring zijn van spontane genezingen of remissies in ziekten. Dit kan ook een verklaring zijn waarom blessures die normaal gesproken zouden leiden tot permanente invaliditeit, genezen.De intelligentie van cellenOns lichaam bestaat uit vele individuele cellen. Elke cel heeft intelligentie en kan op zich bestaan. In ons lichaam is elke cel ook onderdeel van een multicellulaire gemeenschap. Ons lichaam is een coöperatie van meer dan vijftig triljoen cellen. Per definitie is een gemeenschap een optelsom van individuen dat een gemeenschappelijke visie deelt. In de gemeenschap van ons lichaam wordt geluisterd naar een ‘centrale stem’, wat wij ervaren als ‘mind’ of geest.


Wanneer de geest de omgeving als veilig inschat, groeien de lichaamscellen. Het dagelijkse onderhoud van het lichaam draait op volle toeren. In stressvolle situaties nemen de lichaamscellen een afwerende houding aan. De energiebronnen worden aangewend voor beschermende maatregelen in plaats van voor groeiprocessen. Groeiprocessen stoppen wanneer het systeem gestresst is. Ons lichaam is opgewassen tegen korte periodes van acute stress. Is daarentegen de stress aanhoudend, dan zal ons lichaam disfuncties gaan vertonen en kan ziek worden.


De bron van stress is de ‘centrale stem’ van het lichaam, geest. De geest is als de chauffeur van een voertuig. Wanneer men een goede rijtechniek heeft kan het voertuig een leven lang meegaan. Een slechte rijtechniek is verantwoordelijk voor de wrakken die langs de kant van de weg liggen. Wanneer we een goede rijtechniek toepassen in het managen van ons gedrag en het omgaan met onze emoties, dan kunnen we een lang, productief en gezond leven tegemoet zien. Ongepast gedrag en disfunctionele emoties kunnen zorgen voor een gestresst cellulair voertuig, dat niet goed functioneert en crasht.
20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page